Ketodieetti ja tyypin 1 Diabetes

05.11.2019

Ketodieetti on tosiaan ollut viime aikoina runsaasti otsikoissa. Ketodieetissä hiilihydraatit jätetään lähes kokonaan ruokavaliosta pois, jolloin elimistö menee ketoositilaan. Ketodieetin aikana hiilihydraattien määrä on alle 100 g/vuorokausi. Mikäli hiilihydraattien määrä nousee suuremmaksi, ketoositila väistyy. Ketoosi ei ole elimistölle luonnollinen tila, vaan se on elimistön hätävarajärjestelmä, joka on olemassa siltä varalta, että emme saa ravinnosta riittävästi hiilihydraatteja elimistön tarpeisiin. Aivomme voivat käyttää energiaksi ainoastaan glukoosia ja jonkin verran ketohappoja, mistä syystä tämä varajärjestelmä tarvitaan. Ketoaineita syntyy maksan glukoosintuotannon sivutuotteena. Ketodieettiä käytetään myös Suomessa jossain tapauksissa vaikeahoitoisen epilepsian hoitoon lapsilla hoitohenkilökunnan ohjaamana.

Ketoosin ja diabeetikon ketoasidoosin erona on se, että ketoasidoosissa ketoaineiden määrä kasvaa hyvin suureksi, kun insuliinin puuttuessa elimistöllä ei ole glukoosia käytettävissä. Glukoosin puuttuessa ketohapoista voidaan hyödyntää energiaksi vain hyvin pieni osa, jolloin niiden pitoisuus elimistössä pääsee suurenemaan hengenvaarallisen suureksi.

Ketodieetissä on tyypin 1 diabeetikon kannalta muutamia haasteita ja jopa vaaran paikkoja. Ensimmäinen on pitkittyneiden ja vakavien hypoglykemioiden vaara, koska maksan glukoosivarastot ovat käytännössä koko ajan tyhjillään (varastot täyttyvät ravinnon hiilihydraateista). Tässä tilanteessa hypoglykemian aikana maksa ei pääse yhtä nopeasti lisäämään glukoosia verenkiertoon, kuin varastojen ollessa täynnä. Toinen haaste on äkillisen ketoasidoosin vaara esimerkiksi sairastumisen yhteydessä. Sairauden yhteydessä ketoasidoosin vaara on muutenkin aina olemassa, mutta ketodieetin aikana insuliinin vastavaikuttajahormonien määrä on yleensä koholla jo valmiiksi, jonka lisäksi elimistössä on myös ketohappojen pitoisuus koholla. Sairastumisen aiheuttama lisääntynyt insuliinintarve saattaa siis nostaa ketohappojen määrän vaarallisen suureksi hyvinkin nopeasti. Ketodieetin aikana myös insuliinin annostelu voi olla haastavaa, kun lähes kaiken glukoosin valmistaa maksa. Tällöin insuliinin määrää on vaikeampi arvioida kuin syödyistä hiilihydraateista. Lisäksi proteiinin osuus ruokavaliossa saattaa nousta hyvin suureksi, josta voi ajan myötä olla haittaa munuaisille. Näillä perusteilla en siis suosittelisi ketodieettiä tyypin 1 diabeetikoille tai muille insuliinihoitoisille diabeetikoille.

Lievempi muoto ketodieetistä on vähähiilihydraattinen dieetti (vhh), jossa hiilihydraatteja on ruokavaliossa vähän, mutta sen verran, että elimistö ei mene ketoositilaan. Vähähiilihydraattinen dieetti on todennäköisesti myös tyypin 1 diabeetikoille turvallinen, kunhan sen toteuttaa muuten terveellisesti suosien täysjyväviljaa ja pehmeitä kasvirasvoja sekä syöden runsaasti kasviksia.

Ketodieetti on yleensä tyypin 2 diabeetikoille turvallinen ja soveltuu jossain määrin painonpudotukseen. Kaikilla ketodieetin aiheuttama painonpudotus ei kuitenkaan ole kovin merkittävä ja tutkimuksissa ketodieetillä ja vähähiilihydraattisella dieetillä saavutetut edut eivät vuoden päästä laihdutuksen alusta enää eroa tavanomaisesta painonhallintaruokavaliosta. Myöskään verensokeriarvoissa ei vuoden kuluttua ruokavalion aloituksesta ole enää merkittävää eroa suositusten mukaiseen ruokavalioon verrattuna. Yleensä onkin suositeltavampaa välttää erityisiä dieettejä ja kuureja painonhallinnassa, koska usein kuurin loppuessa paino nousee takaisin. Suositeltavampaa on tehdä elintapoihin pysyvämpiä muutoksia, joita voi ylläpitää loppuelämän ajan.  

Laillistettu ravitsemusterapeutti Niina Hämäläinen, Diabetesliitto  

03.04.2022Kerhotoiminta jatkuu
04.03.2022v.2022 jäsentiedote on ilmestynyt
30.12.2021Kerhot peruttu tammikuulta
06.07.2021Vertaistukikurssi Monipistoshoitoisille
01.04.2021Diabeteksen hoitoketju (EPSHP)
24.02.2021Jäsentiedote 2021 on ilmestynyt
27.01.2021Diabetes lukuina
22.10.2020Koronaohjeita tapahtumiin
28.09.2020OLKAn Toivo-vertaistukijavalmennus
12.08.2020D1 sopeutumisvalmennus

Siirry arkistoon »