Etelä-Pohjanmaan Diabetes

Keskustelevatko kirurgit ja sisätautilääkärit keskenään?

Keskustelevatko kirurgit ja sisätautilääkärit keskenään?

Minut oli laitettu leikkausjonoon eli nyt vain odoteltiin. Sairaalalta soitettaisiin aika ennen kirjallista kutsua. Kutsu tuli parin viikon sisällä, leikkaus 22.12.2016 eli joulusta ja välipäivistä tuli rauhallisia. Ennen leikkausta oltava ravinnotta ja mieluusti myös juomatta.

Vähän jännitti – elämäni ensimmäinen leikkaus. Etsin tietoja diabeteksesta ja leikkauksesta. Diabetesliiton web-sivuilta löytyi kirjoitus vuodelta 2008. Siinä korostettiin hyvää sokeritasapainoa ennen ja jälkeen leikkauksen tulehdusvaaran pienentämiseksi. Lisäksi kerrotiin että yleensä diabeetikot pyritään leikkaamaan ensimmäisenä.

Leikkauspäivä koitti. Olin päivän toinen potilas, mikä tiesi sokeritiputusta. Muutaman tunnin odoteltuani, tunsin sokereitteni nousevan ja tämä todettiin myös verikoikeissa. Kun kysyin leikkaavalta kirurgilta mihin sokeritasoon sokeritiputus lopetetaan oli vastaus ‘en tiedä, tiedät varmasti itse paremmin’. Näin ollen sokereitten saavutettua 10, pyysin LEIKOn sairaanhoitajaa lopettamaan sokeritiputuksen.

Miten hyvin perustaudit otetaan huomioon leikkausta suunniteltaessa? Diabetespotilaan oli itse oltava valppaana.

Scroll to Top