Hessu Hypokoira muuttaa taloon

Torstai 10.8.2017 klo 15:22 - Terhi Wrangell-Katajisto

Hei!

Heinäkuussa meille muutti cockerspanielipoika Hessu. Nimen keksiminen pojalle kävi helposti. Isot korvat muistuttivat kovasti Hessu Hopon omia. Mutta  meidän Hessu onkin Hypokoira, tai ainakin meillä on tarkoitus sellaiseksi Hessu kouluttaa nyt 12-vuotiaalle ykköstyypin diabeetikollemme Sallalle.

Tässä Sallan ja Hessun ensimmäinen tapaaminen Alajärvellä. Kuten sanotaan, usein pentu valitsee omistajansa ja näin meille kävi. Tosin Hessu pitää kovasti kaikista vastaantulijoista. Ja hypokoiran sosiaaliset taidot pitääkin olla hyvät, että se pärjää ja hoitaa tehtävänsä joka tilanteessa.

Hessu.jpg

Hypokoirakoulutuksemme alkaa syyskuun alussa Raaseporissa. Mukana on monta eri rotuista pentua ympäri Suomen opettelemassa tärkeään tehtävään.

Innoissamme ja avoimin mielin odotamme ensimmäistä tapaamista.

Palataan asiaan syyskuussa! Siihen asti kasvamme, opettelemme perusasioita omassa pihassa ja kaupungilla sekä tapaamme koirakavereita, joista paras on havannankoira Alvar.

Hessu_ja_Alvar_2.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Keskustelevatko kirurgit ja sisätautilääkärit keskenään?

Torstai 18.5.2017 klo 16:00 - Anne-Maria Mäkelä

Minut oli laitettu leikkausjonoon eli nyt vain odoteltiin. Sairaalalta soitettaisiin aika ennen kirjallista kutsua. Kutsu tuli parin viikon sisällä, leikkaus 22.12.2016 eli joulusta ja välipäivistä tuli rauhallisia. Ennen leikkausta oltava ravinnotta ja mieluusti myös juomatta.

Vähän jännitti – elämäni ensimmäinen leikkaus. Etsin  tietoja diabeteksesta ja leikkauksesta. Diabetesliiton web-sivuilta löytyi kirjoitus vuodelta 2008. Siinä korostettiin hyvää sokeritasapainoa ennen ja jälkeen leikkauksen tulehdusvaaran pienentämiseksi. Lisäksi kerrotiin että yleensä diabeetikot pyritään leikkaamaan ensimmäisenä.

Leikkauspäivä koitti. Olin päivän toinen potilas, mikä tiesi sokeritiputusta. Muutaman tunnin odoteltuani, tunsin sokereitteni nousevan ja tämä todettiin myös verikoikeissa. Kun kysyin leikkaavalta kirurgilta mihin sokeritasoon sokeritiputus lopetetaan oli vastaus ‘en tiedä, tiedät varmasti itse paremmin’. Näin ollen sokereitten saavutettua 10, pyysin LEIKOn sairaanhoitajaa lopettamaan sokeritiputuksen.

Miten hyvin perustaudit otetaan huomioon leikkausta suunniteltaessa? Diabetespotilaan oli itse oltava valppaana.

Kommentoi kirjoitusta.

Mammografia ei riitä kaikille

Torstai 20.4.2017 klo 23:40 - Anne-Maria Mäkelä

Kuuleman mukaan noin 10 prosenttia rintasyövistä ei näy mammografiassa.

Diagnoosini jälkeen olenkin kehottanut kaikkia tuttujani menemään laajennettuun mammografiaan, johon mukaan tulee ultraäänitutkimus.

Sairaalassa kirurgi määräsi minut vielä magneettikuvaan. Onneksi magneettijohdanteinen koepala ei osoittautunut syöväksi. Selvittiin vain säästävällä osarintapoistolla.

Pieniä, positiivisia uutisia ja iloja matkan varrella!

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvät tavat ja lääkärit

Maanantai 27.3.2017 klo 22:43 - Anne-Maria Mäkelä

Sain kutsun kirurgiselle poliklinikalle 1.12.2017. Lääkäri ensimmäisellä vastaanottokäynnillä luki koepalatuloksiani tietokoneen näytöltä kunnes pyysi minua riisumaan vaatteet ylävartalosta. Mieleni olisi tehnyt pyytää häntä esittelemään itsensä ennen kuin tutkii rintojani käsillään. Tapanani kun ei ole antaa tuntemattomien kosketella itseäni.

No, ajattelin että se olisi kuulostanut liian tökeröltä. Näin ollen maltoin pitää suuni kiinni kunnes olin kahdestaan avustavan sairaanhoitajan kanssa. Pyysin häntä kertomaan lääkärin nimen, kun tämä oli jättänyt itsensä esittelemättä.

Pieni, hyvätapainen ele olisi muuttanut vastaanoton tunnelmaa ja kuulunut myös yleisiin hyviin tapoihin.

Kommentoi kirjoitusta.

Syöpä - kehon raiskaaja

Maanantai 27.3.2017 klo 22:42 - Anne-Maria Mäkelä

SYÖPÄ – KEHON RAISKAAJA

Marraskuussa 2016 olin Ugandassa työmatkalla. Siellä sunnuntai ja maanantai välisenä yönä näin unta, että olin Ruotsissa asuvan hyvän ystäväni kanssa yöpymässä omakotitalossa, joissa molemmilla oli oma makuuhuone. Unessa oli voimakas tunne, että ystävääni raiskataan ja kohta raiskaaja on siirtymässä omaan huoneeseeni. Huusin unissani suureen ääneen suomeksi – APUA. Tähän heräsin ja varmaan moni muukin hotellivieras. Seuraavana aamuna lääkärini soitti Suomesta ja ilmoitti minulle rintasyövästä. Kerroin aavistaneeni tämän, sillä unessa raiskattu ystäväni oli juuri parhaillaan sytostaattihoidossa rintasyövän takia. Syöpä siis esiintyi unessa raiskaajana, tarkemmin tunteena raiskauksesta. Eihän tämä nyt kovin kaukaa haettua ollut – syöpäsolut jakautumassa ja valtaamassa alaa normaaleilta soluilta rinnassani.

Kommentoi kirjoitusta.

Raikkaassa talvisäässä

Keskiviikko 4.2.2015 klo 16:12 - Miia Raninen

HIIHTÄMÄSSÄ!

Viikko alkoi reippaillen raikkaassa talvisäässä. Lähdin muutaman vuoden tauon jälkeen taas hiihtämään. Hiukan jännitti miten sukset luistaisivat ja kuinka kuntoilu sujuisi tutulla metsäreitillä.

Mutta alkumetreillä jo huomasin kaivanneeni tuttua ja turvallista liikuntamuotoa vuosien takaa. Miten rauhallista luonnossa olikaan liikkua. Latu vei vähän niinkuin itsestään eteenpäin ja pakkanen sopivalla tavalla muistutti olemassaolostaan.

Hyvillä mielin hiihdin eteenpäin ja nautin kauniista luonnonmaisemasta. Kotiin tullessa olin iloinen tehdystä hiihtolenkistä.

Hiihtäminen on monipuolista ja tehokasta liikuntaa. Hiihto edistää sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa kuin lihaskestävyyttä- ja tasapainoa. Liikunta auttaa diabeetikkoa pysymään hyvässä hoitotasapainossa. Lähde sinäkin liikkumaan!

iltahamarassa_hiihtamassa_pienennetty.jpg

 

2 kommenttia .